zondag 4 november 2012

NIEUW: Zorgverlof

Mijn kind in het ziekenhuis

Dan wil je daar toch gewoon bij zijn? Dan wil je je geen zorgen maken over het werk. Dat kan!
Werknemers hebben recht op een vorm van loopbaanonderbreking.

Vandaag heb je recht op zorgverlof voor een zwaar ziek familie- of gezinslid. Je moet dit opnemen in minimumperiodes van 1 maand en het minstens 7 dagen op voorhand aanvragen.

Het ABVV kon bekomen dat je voortaan, bij hospitalisatie van je minderjarig kind, zorgverlof kan opnemen voor 1 week. Dit kan je nog met één week verlengen. Breng je werkgever, minstens 7 dagen voor de hospitalisatie, op de hoogte met een attest van het ziekenhuis.

Is de hospitalisatie onverwacht, bezorg je werkgever dan zo snel mogelijk het attest.

Je hebt absoluut recht op het zorgverlof. Je werkgever kan het dus niet weigeren en je geniet bovendien ontslagbescherming.

Is je kind niet genezen na twee weken, of is het ziek maar niet gehospitaliseerd, dan kan je ook gewoon zorgverlof opnemen, maar dat moet je per maand opnemen.

Met een attest van je huisdokter kan je ook direct een volledige maand aanvragen.

Elke ouder heeft recht op dit zorgverlof, en het kan ook opgenomen worden in 4/5de of halftijdse formule. Dat geldt ook voor andere familieleden (tot de tweede graad).

Je krijgt voor die periode van afwezigheid een bruto-maanduitkering van €771,33 uitbetaald door de RVA. Neem je het zorgverlof op voor 1 week, dan krijg je voor die week €178.

De uitkering vraag je aan met een formulier bij de plaatselijke RVA, dat je ook kan bekomen in je ABVV-kantoor of via de website van de RVA: www.rva.fgov.be.

Bovenop de RVA-premie kun je ook de Vlaamse aanmoedigingspremie krijgen. Deze bedraagt €186,51 bruto voor een voltijdse en €124,34 bruto voor een halftijdse onderbreking, ongeacht of je nu een week of een maand opneemt. Deze premie vraag je aan via de website www.werk.be/online-diensten/aanmoedigingspremies