woensdag 10 juni 2015

STANDPUNT - Kiezen tussen pensioen en profijt!

Met het ABVV voeren we op 15 juni weer een actie. Deze keer laten we horen dat we haalbare loopbanen en fatsoenlijke pensioenen willen. Voor iedereen. Want het gaat vandaag volledig de tegenoverstelde kant uit.

Ze moeten toch stekeblind zijn, daar in die ministerkabinetten van de rechtse regering, de regering van rijken en patroons. Kijken ze nooit eens toe als de vuilnismannen passeren, terwijl ze hun dagelijkse marathon lopen en 10 ton afval heffen? Zien ze niet hoe wegenwerkers een hele dag in de stank van asfalt moeten werken, in ploegen, ook ‘s nachts? Zien ze niet dat de poetsvrouwen die ook hùn kantoren netjes houden onder hoge druk staan omdat ze onmogelijk veel vierkante meters moeten afdweilen? Zien ze echt niet dat je zulke en zoveel andere jobs tijdig moet kunnen stopzetten, met recht op een respectvol pensioen?

Jawel hoor, ze zien dat wel. Ze zijn niet blind, maar ze kijken wel de andere kant op. De kant van het profijt. Het profijt van de bazen en de aandeelhouders welteverstaan. Iedereen moet langer werken, het kan niet anders orakelen ze. En dus zetten ze het mes in de SWT, de brugpensioenen, verhogen ze de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 en het vervroegd pensioen naar 63. Dat is hun manier om het allemaal betaalbaar te houden. Immers, pensioenleeftijden verhogen betekent minder gepensioneerden. Minder gepensioneerden betekent minder sociale uitgaven. Minder sociale uitgaven betekent minder bijdragen door de werkgevers. En wie is daar blij mee? De aandeelhouders. Zoals gezegd, dit is de kant van het profijt.

Langs de kant van de werknemers maken ze er zich handig van af. We gaan zorgen voor werkbaar werk, prediken ze, zodat iedereen het tot het einde kan uithouden. Voor alle bouwvakkers vanaf 55 jaar een kantoorjob, veel verder geraken ze niet met hun hersenspinsels.

Pensioenen worden op een onmogelijke leeftijd gebracht, brugpensioenen gekortwiekt, gelijkgestelde periodes voor het pensioen geschrapt, tijdskrediet afgebouwd, landingsbanen afgezwakt, je moet wel lef hebben om het over werkbaar werk te hebben als je er zulke maatregelen doordrukt. Zonder overleg, want de pensioenconferentie waarop de vakbonden gehoord zullen worden komt er pas nu, na de desastreuze beslissingen. En zonder democratische steun, want alle regeringspartijen beloofden tijdens de verkiezingscampagne de pensioenleeftijd niet te verhogen.

Op 15 juni voeren we actie in Brussel om te zeggen dat het anders moet. Wij willen dat werknemers op een fatsoenlijke leeftijd kunnen stoppen met werken. Wij willen voor iedereen fatsoenlijke pensioenen. En ja, inderdaad, daar moet het nodige geld voor gezocht worden. Maar zolang er jaarlijks 20 miljard belastingen ontdoken worden, kan dat onmogelijk een probleem zijn.

Paul Lootens - voorzitter