woensdag 10 februari 2016

Wijziging ziekteaangifte ziekenfonds.

Vanaf 1 januari 2016 verandert de wetgeving rond de ziekte-aangifte. Dit heeft belangrijke gevolgen voor jou als werknemer.

ZIEKTE-AANGIFTE

Vanaf 1 januari zijn er nieuwe formulieren om je ziekte aan te geven bij het ziekenfonds.
Bij arbeidsongeschiktheid moet je 2x aangifte doen. Enerzijds bij je werkgever, door middel van een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid, afgeleverd door je behandelende geneesheer (huisarts of specialist). Meld je arbeidsongeschiktheid ook onmiddellijk telefonisch op het werk, en zorg dat je medisch attest binnen de 48u bij je werkgever ingediend is.

Daarnaast raden we ook aan om direct een aangifte te doen bij jouw ziekenfonds. Als arbeider dien je je ziekte aan te geven bij het ziekenfonds binnen de 14 dagen na het begin van je ziekteperiode (als bediende binnen de 28 dagen). Dit moet je doen met een speciaal formulier (in de volksmond noemt men dit een ‘vertrouwelijk’) dat door het ziekenfonds wordt afgeleverd, en dat ingevuld moet worden door je geneesheer vooraleer je het naar je ziekenfonds terugstuurt.

Indien je 1 van beide aangiftes te laat doet, kan je een deel van het inkomen (gewaarborgd loon en/of ziekte-uitkering) waar je recht op hebt, verliezen!!! Vergeet dit dus niet!

WAT IS ER NU VERANDERD?

Er zijn nieuwe aangifteformulieren opgemaakt voor de aangifte bij jouw ziekenfonds. De bestaande moeten dus vervangen worden door nieuwe exemplaren (na te vragen bij je eigen ziekenfonds). Vanaf nu moet de dokter naast een begindatum ook een vermoedelijke einddatum van je ziekte noteren (dat is nieuw). Indien je langer ziek blijft dan de vooropgestelde einddatum, moet je opnieuw een aangifte voor het ziekenfonds laten invullen door je arts, en dit binnen de 48u na de vermoedelijke einddatum die op het eerste attest genoteerd stond. Uiteraard moet je voor elke verlenging ook een nieuw attest indienen bij je werkgever.

WAT DOE JE DUS BEST INDIEN JE ZIEK BENT!

1. Breng je werkgever onmiddellijk telefonisch op de hoogte
2. Laat een medisch attest opmaken door de arts, en bezorg dit binnen de 48u aan je werkgever
3. Laat bij je huisarts tegelijkertijd ook een aangifte van ongeschiktheid invullen voor het ziekenfonds (het nieuwe formulier ‘vertrouwelijk’ dat je kan bekomen bij je ziekenfonds)
4. Stuur je formulier vertrouwelijk per post op naar jouw ziekenfonds