dinsdag 19 april 2016

Vakbondsactie ABVV van 19 april 2016 in Brussel.

De socialistische vakbond ABVV heeft vandaag tijdens haar actie tegen het beleid van de regering op het Brusselse Muntplein "een hete sociale lente" voorspeld.
ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw hekelde dat de regering een beleid "met twee maten en twee gewichten" voert.
Volgens het ABVV waren zowat 3.500 militanten naar het Muntplein afgezakt. Met de actie wou de vakbond haar ongenoegen ten aanzien van het regeringsbeleid uiten.

38-urenweek

De Leeuw zei tijdens zijn toespraak voor de militanten dat de "regering Michel-De Wever" met "twee maten en twee gewichten" werkt. Hij wees er onder meer op dat vorig jaar de managers van de Bel20-bedrijven gemiddeld 20 procent meer dan het jaar voordien verdienden, terwijl de werknemers een indexsprong en loonmatiging moesten slikken.

Hij hekelde ook dat er niets gedaan wordt aan de "poenpakkers van de PanamaPapers", maar dat wel "de 38-urenweek wordt afgeschaft".

De ABVV-voorzitter nam ook onder meer de uitspraken van minister van Werk Kris Peeters op de korrel. Peeters had verklaard dat we "met zijn allen boven onze stand leven". "Kris Peeters en deze regering leven boven hun stand", reageerde De Leeuw. De socialistische vakbond wil dat het plan om de 38-urenweek te schrappen wordt ingetrokken, net als het voorstel om de proeftijd opnieuw in te voeren.

"De regering voert een asociaal en onrechtvaardig beleid, wij voeren het sociaal verzet", aldus De Leeuw. Hij voorspelde een "hete sociale lente".