maandag 16 januari 2017

Sociale gesprekspartners sluiten ontwerp van interprofessioneel akkoord.

De sociale gesprekspartners in de Groep van 10 hebben op 11 januari een ontwerp van interprofessioneel akkoord voor 2017-2018 bereikt. Dit ontwerpakkoord wordt nu voorgelegd aan onze instanties en onze militanten.

Goed voor de mensen en goed voor de economie
De sociale gesprekspartners zijn erin geslaagd om een ontwerp van loonakkoord tot stand te brengen dat goed is voor de mensen én goed is voor de economie. Onder Michel hebben de werknemers en mensen aangewezen op een uitkering zwaar moeten inleveren. Dit ontwerp is een garantie voor een betere koopkracht. De sociale gesprekspartners doen wat deze regering niet kan nl. tot akkoorden komen die goed zijn voor de mensen. Wij verwachten dat de regering het sociaal overleg respecteert en dit ontwerp integraal uitvoert.

Het ontwerpakkoord gaat over de loonnorm, de regelingen voor brugpensioen – stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) en landingsbanen, en enkele ‘maatschappelijke uitdagingen’. De sociale gesprekspartners bereikten ook een akkoord over de invulling en verdeling van de enveloppe welvaartsvastheid, het budget om uitkeringen te versterken.

Versterking van de koopkracht
Rekening houdend met de cijfers van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), heeft de G10 de maximale onderhandelingsmarge voor de lonen voor de periode 2017-2018 op 1,1% bruto gelegd. Over de invulling van deze maximale loonmarge wordt verder onderhandeld in de sectoren en vervolgens in de bedrijven. Samen met de verwachte stijging van de lonen aan de index van 2,9% minimum omwille van prijsstijgingen maakt dit een behoud en verbetering van de koopkracht met 4% mogelijk.

Brugpensioen en eindeloopbaan: iets menselijker
Er is een akkoord over het verlengen van de kader-cao’s SWT en landingsbanen voor 2017- 2018. Hiermee wordt het de stelselmatige verstrenging voorzien door de regering, gunstig bijgestuurd.
• De situatie blijft behouden voor de bijzondere regimes van landingsbanen (55 jaar) en voor SWT om medische redenen (58 jaar).
• Er komt één jaar bij voor SWT lange loopbanen (59 vanaf 2018) en voor SWT zware beroepen (59 vanaf 2018).
• Ook voor SWT bedrijven in moeilijkheden/ in herstructureringen komt er één jaar bij ( 56 vanaf 2017), tenzij het collectief ontslag reeds werd aangekondigd in 2016 terwijl de erkenning ervan zich situeert in 2017 (blijft 55 jaar).

Er is ook overeengekomen om de leeftijd- en loopbaanvoorwaarde om te worden vrijgesteld van 'beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt', parallel hiermee licht op te trekken: naar 61 jaar (pas vanaf 2018) en 42 jaar loopbaan in geval van zware beroepen en lange loopbanen; naar 61 jaar en 39 jaar loopbaan in geval van bedrijven in moeilijkheden/ herstructurering.
Als het ontwerpakkoord en de kadercao’s goedgekeurd worden, dan is er nog een sectorcao vereist of een ondernemingscao (wanneer het gaat om ondernemingen in moeilijkheden/in herstructurering).

Welvaartsvastheid sociale uitkeringen
De G10 bereikte ook een voorakkoord over de verdeling van enveloppe welvaartsvastheid voor 2017 en 2018. Het moet gezegd dat de regering deze enveloppe vooraf beperkt had tot slechts 60% van de bij wet voorziene enveloppe (169,9 miljoen in 2017 en 506 miljoen op kruissnelheid in 2018). Elke tak van de sociale zekerheid ontvangt wat hen toekomt op basis van hun aandeel in de enveloppe, ook de werkloosheid.

In grote lijnen
• de minimumuitkeringen stijgen met 1,7% (gezinshoofden en alleenstaanden in de werkloosheid zelfs 3,5% en resp. 2%)
• de berekeningsplafonds stijgen met 0,8 % (in de pensioenen zelfs met 1,7%)
• alle uitkeringen (behalve werkloosheid) die 5 tot 6 jaar geleden zijn ingegaan stijgen met 2%
• de inhaaloperatie van de oudste pensioenen wordt verder gezet (+1%)
• er wordt een bijzondere inspanning geleverd om de inschakelingsuitkeringen op te trekken
• het vakantiegeld voor de gepensioneerden en de inhaalpremie voor invaliden verhogen
• de uitkeringen voor thematische verloven voor alleenstaanden die moeten instaan voor de zorg van hun kinderen stjgen fors (met bijna 40%).

De regering moet deze voorstellen uitvoeren en ook maatregelen nemen zodat deze voordelen niet worden afgeroomd via de fiscaliteit of doen inboeten op andere sociale voordelen.

Maatschappelijke uitdagingen op de agenda
De G10 bereikte ook een akkoord over een aantal dossiers waarover de interprofessionele sociale gesprekspartners verder willen onderhandelen. Hiermee geven ze het signaal aan deze regering en het parlement dat het sociaal overleg over deze dossiers primeert.
Concreet gaat het over engagementen in verband met: voorkomen van burn-out; vereenvoudigen van (sociale) wetgeving; bevorderen van een toekomstgerichte arbeidsorganisatie; digitalisering en deeleconomie; mobiliteit; herstructureringen; jongerentewerkstelling; bevorderen van aanwervingen en tewerkstelling (met aandacht voor de sectorale dimensie); verbeteren sociaal overleg.