zaterdag 28 januari 2017

Tijdskrediet zonder motief: Nu of Nooit !


Binnenkort gaan nieuwe regels inzake tijdskrediet van kracht. Eén daarvan is dat het tijdskrediet zonder motief wordt afgeschaft.

Wie zijn krediet van 1 jaar vandaag nog niet heeft opgebruikt kan de volgende weken nog in het stelsel stappen. Ook wie al in het stelsel zit kan de komende weken nog een verlenging aanvragen. Daarna wordt het recht definitief opgeheven.

Breng je werkgever dus zo snel mogelijk schriftelijk op de hoogte als je nog tijdskrediet zonder motief wil opnemen. De nieuwe regeling gaat in zodra het KB dat de uitkeringen voorziet, van kracht wordt. De precieze datum daarvan is niet bekend.

De boodschap is dus, wacht niet langer.

Weet wel dat er:
- geen uitkeringen worden toegekend voor nieuwe aanvragen en die dagen niet meetellen voor het pensioen
- voor verlengingen van tijdskrediet zonder motief met uitkeringen, de uitkeringen enkel behouden worden indien je verlengt in dezelfde vorm.

Andere aandachtspunten van de hervorming :
- Ook voor de uitbreiding van het tijdskrediet met motief van 36 naar 51 maanden (behalve voor opleiding dat op 36 blijft) is het wachten op de publicatie van het Koninklijk Besluit. Doe je vandaag een aanvraag, dan blijft je recht nog beperkt tot 36 maanden.
- In de hervorming wordt ook voorzien dat het eerste jaar tijdskrediet zonder motief dat werd opgenomen niet langer in mindering wordt gebracht van het tijdskrediet met motief.