woensdag 1 februari 2017

ABVV keurt ontwerp van IPA goed.

Het ABVV heeft op zijn federaal comité het ontwerp van interprofessioneel akkoord (IPA) met een significante meerderheid goedgekeurd. Na een beleid van jarenlange loonmatiging en besparingen, laat het IPA 2017-2018 een stuk sociale vooruitgang toe voor de werknemers in dit land.

De Algemene Centrale - ABVV wijst er op dat dit akkoord nu integraal gerespecteerd moet worden door de regering.

Daarnaast blijft de Algemene Centrale uiterst waakzaam en kritisch over een aantal punten:
◾we betreuren het gebrek aan solidariteit in het akkoord, meer bepaald wat betreft de minimumlonen die niet zullen opgetrokken worden
◾we benadrukken ook dat de loonmarge (van 1,1 procent) betrekking moet hebben op de bruto lonen zodat dit ook ten goede komt aan de sociale zekerheid
◾in het luik maatschappelijke uitdagingen worden de opzegtermijnen opnieuw in vraag gesteld: we willen absoluut niet dat hier terug stappen achteruitgezet worden (inkorten opzegtermijn, opnieuw invoeren van proefperiode…), en dat in geen enkele sector.


DE REDACTIE.BE 31/01/2017:
Vakbonden keuren loonakkoord goed

De drie grote vakbonden hebben het ontwerp van interprofessioneel akkoord (IPA) goedgekeurd. Het IPA of loonakkoord voorziet in een stijging van de lonen met maximaal 1,1 procent bovenop de index de komende twee jaar. Het ontwerpakkoord voorziet ook in een verhoging van de laagste uitkeringen en een verlenging van brugpensioenregelingen.

Bij de christelijke vakbond heeft de algemene raad het ontwerp van interprofessioneel akkoord (IPA) met 88 procent van de stemmen goedgekeurd, zo werd vernomen bij het ACV.
Bij het ABVV keurde binnen het federaal comité een "significante meerderheid" het ontwerp van akkoord goed, aldus de socialistische bond.
Bij de liberale ACLVB is er sprake van een zeer grote meerderheid.