maandag 9 oktober 2017

Nog minder pensioen?


De regering breekt je pensioen af. Of je nu in de privésector werkt of voor de overheid.

Je zal langer moeten werken.

De regering wil dat je langer werkt, tot 67 jaar. Dat werd zonder overleg beslist. Voor iedereen in elke job. Zo zal je in 2025 66 jaar moeten zijn om met pensioen te kunnen gaan en in 2030 67 jaar.

Zonder rekening te houden met belastend werk.

Er wordt daarbij geen rekening gehouden met welke job je had. Nochtans heeft je werk een belangrijke invloed op gezondheid na je pensioen! Zowel voor vrouwen als voor mannen ligt de levensverwachting in goede gezondheid op 64 jaar.

De regering doet niets om de loopbaan werkbaarder te maken. Ze houdt ook geen rekening met de zwaarte van het werk zodat werknemers sneller met pensioen zouden kunnen of een hoger pensioen zouden krijgen.

En voor minder pensioen.

Vandaag zijn onze pensioenen, zeker die in de privésector, bij de laagste van Europa: gemiddeld 840 euro. Eén op de vijf gepensioneerden leeft nu al met een inkomen onder de armoedegrens.

En toch pakt de regering ook het bedrag van je pensioen aan door de berekeningswijze te veranderen. Wie verliest daardoor pensioen?
◾Wie jong is beginnen werken, want er wordt gekeken naar de eerste 45 jaar van de loopbaan.
◾Wie de laatste jaren van zijn loopbaan met SWT (brugpensioen) was, want die jaren tellen slechts mee aan een begrensd bedrag
◾Wie meer dan een jaar werkloos is geweest in zijn loopbaan, want ook die jaren tellen slechts mee aan een begrensd bedrag

Concreet: een werknemer met een brutoloon van 3000 euro die 5 jaar brugpensioen opneemt voor hij met pensioen gaat, zal jaarlijks 1020 euro pensioen verliezen. Ook voor vrouwen, die vaak lagere lonen en een onvolledige loopbaan hebben, weegt dit zwaar door.

Vind jij dit ook onaanvaardbaar ? Vind jij ook dat het anders en beter kan ? Ondersteun dan de acties van het ABVV.