dinsdag 15 september 2015

Nationale betoging 7 oktober 2015.

Op 7 oktober is de regering-Michel een jaar aan de macht. Een jaar lang nam ze onverteerbare maatregelen voor de werknemers, mensen die aangewezen zijn op een uitkering en diegenen die de toekomst van het land zijn. Antisociale maatregelen die ons enkel kruimels overlaten. Het beleid van de deelregeringen is al niet veel beter. De werkgevers en de financiële lobby’s zitten in een zetel.

En het gaat maar door. De onevenwichtige en onrechtvaardige tax shift van juli toont dat we klaar moeten zijn voor een nieuwe fase van verzet, want er zijn alternatieven!

De lasten voor de gezinnen (o.a. verhoging btw op elektriciteit), de lusten voor grote bedrijven en grote vermogens (o.a. vermindering werkgeversbijdrage aan de sociale zekerheid zonder voorwaarden om jobs te behouden of te creëren, geen vermogenswinstbelasting)? Dat pikken wij niet!

ABVV, ACV en ACLVB zetten dus het verzet verder en nodigen de andere sociale bewegingen uit dit verzet breed te ondersteunen!


Voor deze verjaardag trakteren we hen op een nationale betoging in gemeenschappelijk vakbondsfront en samen met de sociale bewegingen. Want voor de werknemers en de gerechtigden op sociale uitkeringen blijven er na 1 jaar regeringsbeleid alleen maar kruimels over.

De indexsprong, de beperking van de welvaartsvastheid, de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd, de uitholling van het eindeloopbaanbeleid (SWT, vervroegd pensioen, landingsbaan), het opleggen van absurde beschikbaarheidsregels, de harde activering van zieken en invaliden, de halvering van de inkomensgarantie-uitkering, de ingrepen in de inschakelingsuitkering, de afschaffing van de anciënniteitstoeslag, talrijke en zware ingrepen in de openbare sectoren en de overheidspensioenen, de verhoging van de bijdrage zorgverzekering, de verhoging van de facturen voor elektriciteit en water, de vermindering van de woonbonus, de verhoging van de tarieven van De Lijn en het beperken van het aanbod van openbaar vervoer, de verhoging van het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs… Met bovenop nog eens de invoering van de flexi-jobs in de horeca, van nachtarbeid in de e-commerce, en tal van andere ingrepen die ons boven het hoofd hangen.

Daarom eisen we van de regeringen en de werkgevers:

— het herstel van de koopkracht;
— een verschuiving van belastingen met een rechtvaardige bijdrage van grote vermogens en kapitaalinkomens;
— een sociaal overleg dat inzet op hogere pensioenen;
— banenplannen met extra inspanningen om kwetsbare groepen als jongeren, oudere en langdurig werklozen aan het werk te krijgen en te houden;
— een sociaal overleg over werkbaar en duurzaam werk met tastbare resultaten;
— aanzienlijke en kwalitatieve investeringen in de openbare diensten en de non-profit;
— behoud en versterking van de federale sociale zekerheid die bij inactiviteit de koopkracht vrijwaart en mensen uit de armoede houdt;
— vrijwaring en versterking van de arbeidsbescherming;
— ernstig sociaal overleg.

De vakbonden zijn klaar voor een nieuwe fase van verzet, want er zijn alternatieven.

Leden die wensen mee te manifesteren in Brussel, kunnen voor 1 oktober hun naam doorgeven aan een afgevaardigde van ABVV. Wij zorgen er voor dat jouw treinticket gereserveerd wordt.