dinsdag 22 november 2016

Afbouw gelijkgestelde periodes: Wat zijn de gevolgen voor je pensioen?

In het kort:
Nog minder pensioen!
Afbouw van gelijkgestelde periodes


Wat is een gelijkgestelde periode?
Bijna alle dagen die je niet werkt (door ziekte, onvrijwillige werkloosheid, brugpensioen, tijdkrediet) worden voor de berekening van je pensioen gelijkgesteld met gewerkte dagen. Deze gelijkstelling beschermt tegen armoede op het ogenblik dat je met pensioen gaat.

Wat is de minister van pensioenen van plan?
Hij wil het aantal gelijkgestelde dagen bij een periode van werkloosheid of brugpensioen beperken tot 1 jaar op de volledige loopbaan. Voor de rest van de dagen wil hij een fictief minimumloon nemen voor de berekening van het pensioen.

Gevolg: minder pensioen
Voor iemand met een gemiddeld loon die op 60-jarige leeftijd op SWT gaat, is dit 78 euro pensioen minder per maand! En onze wettelijke pensioenen zijn al bij de laagste van Europa.

MAATREGEL?

Wie over zijn volledige loopbaan meer dan 312 dagen (1 jaar) werkloosheid en/of SWT (brug- pensioen) heeft, zal een lager pensioen ontvangen.

Zodra je in je loopbaan 312 dagen in een van de genoemde periodes zit, zal je pensioen vanaf de 313e dag berekend worden op een forfait van 1.948 euro bruto per maand en niet langer op je laatst verdiende loon.

OVER WIE EN WELKE GELIJKGESTELDE PERIODES GAAT HET?

SWT (brugpensioen)

Alle huidige en toekomstige SWT-ers behalve deze door herstructurering of onderneming in moeilijk- heden of wie in een SWT-regeling zwaar beroep zit.

Werkloosheid

-Alle dagen werkloosheid zonder uitzondering (dus ook economische werkloosheid).

-Werknemers met bijzondere en precaire contracten voor de dagen tussen die contracten, of werknemers die als PWA werken, of deeltijdse arbeid verrichten met behoud van rechten.

-Voor onze jongeren: dagen opleiding via VDAB of Actiris (inclusief IBO, tijdelijke werker- varing, …). Ook alle lange opleidingen/stages/… in het kader van een vrijstelling van beschikbaarheid arbeidsmarkt én de dagen waarop je een inschakelingsuitkering ontvangt.

-Vrouwen worden door deze maatregel extra getroffen want: deeltijdse arbeid met behoud van rechten (dat zijn vooral vrouwen - schoonmaak, handel, …), de dagen van opvanguitkering voor onthaalouders, werkloosheid tijdens de zomervakantie voor tijdelijke leerkrachten die geen volledig schooljaar aan de slag konden, zijn ook geviseerd. Door de kortere gemiddelde loopbaan van vrouwen dreigt de impact voor hen echter groter te zijn: ze hebben gemiddeld een lagere pensioen, waardoor de beperking van de gelijkstelling een grotere schade toebrengt.

Hoeveel pensioen verlies je?

Dat is afhankelijk van je brutoloon. Hoe hoger je vroeger brutoloon, hoe groter het verlies, maar dat kan oplopen tot zo’n 80 euro minder pensioen per maand.

Voor iemand met 5 jaar werkloosheid of SWT wordt dat dus telkens maal vier. Voor iemand met 3.300 euro brutoloon betekent dit een verlies van meer dan 1.000 € pensioen/jaar of 88 €/maand.