zaterdag 15 april 2017

Lagere uitkering voor tijdskrediet met motief en thematisch verlof.

De regering snijdt opnieuw in het tijdskrediet. De uitkeringen voor tijdskrediet met motief en thematisch verlof (bijvoorbeeld zorg voor een zieke naaste) gaan omlaag. De regering gaat gewoon verder op de weg van sociale afbraak. Keer op keer zijn het de werknemers die de factuur betalen.

Op een uitzonderlijk beheerscomité van de RVA op 6 april moesten de sociale gesprekspartners zich bij hoogdringendheid uitspreken over een bijkomende besparing van 20 miljoen euro. Het ABVV sprak zich negatief uit over de bijkomende besparing maar deed ook concrete voorstellen om de juridische leemte die sinds 1 april bestaat, op te vullen.

De ministerraad besliste op 31 maart om opnieuw te snijden in het tijdskrediet: deze keer niet in de mogelijkheden maar wel in de uitkeringen.

Oudere werknemers die voor iemand zorgen én alle andere werknemers met meer dan vijf jaar dienst in tijdskrediet met motief zien hun uitkering drastisch verlaagd.

Het gaat om deze twee besparingsmaatregelen:
1. De uitkering van het tijdskrediet met motief voor werknemers die langer dan vijf jaar bij hun werkgever werken, gaan omlaag met meer dan 80 euro per maand bij voltijdse onderbreking en 40 euro per maand bij halftijdse onderbreking. Door die verlaging betaalt de werknemer volledig zelf de uitbreiding van het tijdskrediet met motief van 48 tot 51 maanden die de regering opnam in de wet ‘werkbaar werk’. Meer nog, de regering maakt winst op de uitbreiding.

2. De verhoogde uitkering voor 50-plussers in thematisch verlof (zorg voor een zieke naaste) vermindert drastisch. Min 140 euro voor halftijds zorgverlof en een kleine 70 euro minder voor de 1/5de onderbreking, terwijl de landingsbanen tussen de 50 en de 60 jaar bij het aantreden van deze antisociale regering zo goed als volledig werden opgedoekt.

Er wordt minder geïnvesteerd in collectieve diensten, opvangvoorzieningen worden onbetaalbaar, mensen moeten langer werken. Net nu wordt de uitkering voor zorgverloven verlaagd.

De positieve beslissingen uit de sociale akkoorden (cao 103ter en het luik welvaartsaanpassingen uit het interprofessioneel akkoord), die moesten ingaan op 1 april, worden uitgesteld tot 1 juni. Het ABVV is gekant tegen deze besparingen en vraagt dat de maatregel van de inkorting van de uitkeringen pas op 1 augustus zou ingaan om te vermijden dat werknemers die de uitbreiding van hun tijdskrediet van 48 maanden naar 51 maanden wensen, plots geconfronteerd worden met een fors verlaagde uitkering. De verlenging van 48 naar 51 maanden gaat immers pas in vanaf 1 juni 2017 zodat voor deze aanvragen de lagere uitkeringen zullen betaald worden.

Deze neoliberale regering staat voor sociale afbraak en negeert de maatschappelijke realiteit. Elke keer krijgen werknemers de factuur voorgeschoteld en de positieve zaken uit het sociaal overleg worden aan bijkomende besparingen gekoppeld.

Dit leidt tot juridische en financiële onzekerheid, en tot minder of slechtere zorg voor wie het nodig heeft.